Co to jest aspartam – proste wyjaśnienie

Osobom, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, zależy na tym, by wiedzieć, co jedzą. Wiedza ta pozwala im dokonywać odpowiednich wyborów w zakresie produktów i tym samym każdego budować swoją kondycję oraz pozytywne samopoczucie. Takie osoby powinny się zainteresować sztucznym substancjami słodzącymi.

Najważniejsze zalety aspartamu

 

W przemyśle spożywczym stosuje się wiele słodzików. Jednak najbardziej rozpowszechnionym jest aspartam, który na skalę przemysłową stosuje się od 1981 roku. Wtedy pozytywną decyzję o wpływie substancji na zdrowie wydała amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (w skrócie: FDA).

Dla tych, którzy interesują się chemią, należy się wyjaśnienie, że aspartam ma postać estru metylowego złożonego z dwóch reszt aminokwasowych. Oznacza to, że składa się on z substancji, które występują w ludzkim organizmie. Kwas asparaginowy i fenyloalaninę, bo o nich mowa, znajdują się także w wielu produktach spożywczych, np. mleku.

Podczas rozkładu tego syntetycznego środka wytwarza się również metanol. Alkohol ten jest następnie metabolizowany do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Teoretycznie metanol jest trujący, lecz tak niewielka dawka nie wywołuje w organizmie żadnych spustoszeń. Poza tym większe stężenie metanolu występuje przy spożywaniu zdrowych produktów, np. soku pomidorowego czy czerwonego wina.

Aspartam stanowi zamiennik cukru spożywczego, tj. sacharozy. Dlaczego i w jakim celu się go stosuje? Odpowiedź jest prosta: ze względu na właściwości tej substancji.

Po pierwsze, jest o wiele słodsza od sacharozy. Już niewielka ilość pozwala uzyskać taką samą słodycz jak przy słodzeniu cukrem.

Po drugie, aspartam ma znikomą wartość odżywczą. Innymi słowy: ma prawie zero kalorii. Dzięki niemu można zredukować wartość energetyczną wyrobu, nie pogarszając jego walorów smakowych. To doskonała wiadomość dla wielu ludzi, np. próbujących stracić na wadze.

Po trzecie, słodzik ma niski indeks glikemiczny (jego IG wynosi 8). Spożycie aspartamu nie podnosi poziomu cukru ani insuliny, co bardzo ucieszy diabetyków. Przerzucając się na wyroby ze słodzikiem mogą lepiej kontrolować swoją dietę i trzymać się zaleceń lekarzy.

Po tym krótkim wykładzie nikt już nie powinien mieć problemów z odpowiedzią na pytanie: co to jest aspartam?